Kako pomembno je zračenje pozimi in kako pravilno prezračevati?

Kako pomembno je zračenje pozimi in kako pravilno prezračevati?

Ste vedeli, da lahko slab zrak ogroža vaše zdravje?

Najverjetneje nikoli doslej nismo toliko časa preživeli v zaprtih prostorih, kot v zadnjem letu. Zato je tudi toliko bolj pomembno, da v bivalnem prostoru zagotovimo kakovosten zrak in s tem ugodno in zdravo bivalno klimo.

Kako pravilno prezračevati, predvsem v hladnejših mesecih, preberite v nadaljevanju.

SLAB ZRAK OGROŽA VAŠE ZDRAVJE

Slaba kakovost zraka, ki ga vdihavamo, lahko poleg slabega počutja, privede do zdravstvenih težav. Kako pravilno zračiti, kako pogosto in koliko časa, je odvisno od številnih dejavnikov. Štiričlanska družina v majhnem stanovanju mora zračiti pogosteje, kot na primer družina v večji hiši. Zračenje prilagodimo tudi dinamiki bivanja. Tako kuhinjo prezračimo po kuhanju, spalnico pa je dobro prezračiti zjutraj, kopalnico po tuširanju in podobno. Posledice, ki jih povzroča slab zrak v prostoru so:

  • glavobol,
  • slabša koncentracija,
  • utrujenost,
  • težave s spanjem,
  • plesen in vlaga.

ZRAČENJE HIŠE ALI STANOVANJA S STARIMI OKNI

Stara okna običajno ne tesnijo dovolj dobro, zato posledično zrak iz zunanjosti neprestano vdira v prostor. Dodatno prezračevanje prostorov je tudi v takem objektu seveda potrebno, saj hladen zrak, ki pronica v bivalne prostore, ne zagotavlja kakovostne izmenjave zraka.

PRAVILNO PREZRAČEVANJE

Okna za nekaj minut odprite na stežaj

Najučinkovitejše je kratkotrajno intenzivno odpiranje oken. To pomeni, da zračimo večkrat na dan po 5-10 minut, po možnosti pri široko odprtih oknih, ali s »prepihom« nekaj minut. Pri takšnem zračenju se v kratkem času zamenja zrak v prostoru. Stene zaradi shranjene toplote ostanejo tople oz. se minimalno ohladijo in tako ne pride do kondenzacije ali nastajanja plesni.

DOLGOTRAJNO ZRAČENJE Z OKNI ODPRTIMI Z NAGIBOM

Pogost, a hkrati neučinkovit način prezračevanja, predvsem v hladnejših mesecih, je t.i. trajno prezračevanje z okni odprtimi z nagibom (okna odprta na kip ali ventus). Tovrsten način prezračevanja povzroča velike toplotne izgube in hkrati ne zagotavlja zadostne izmenjave zraka. Zaradi dolgotrajnega pronicanja hladnega zraka v prostor se stene ohladijo. Površine sten se orosijo, kar povzroči nastajanje kondenza in plesni.

4 PRAVILA ZA PRAVILNO ZRAČENJE POZIMI

  1. Okna nekajkrat dnevno [priporočljivo na vsake 3 ure, ko se zadržujemo v prostoru] na stežaj odpremo za 5 – 10 minut. Če z več odprtimi okni na stežaj ustvarimo prepih, bomo zamenjavo zraka dosegli že v nekaj minutah.
  2. Dolgotrajno zračenje z okni odprtimi z nagibom v kurilni sezoni odsvetujemo, saj ne zagotavlja zadostne izmenjave zraka. Hkrati takšen način zračenja ohladi stene, kar povzroča večje ohlajanje prostorov in ustvarja kondenzacijo vlage na stenah.
  3. Ogrevanje ustvarja suh zrak, ki lahko vsebuje večjo količino prahu, kar povzroča obolenja dihal in različne prehladne bolezni, zato je tudi v zimskem času pravilno zračenje nujno za zdravo in udobno bivanje.
  4. Idealna relativna zračna vlaga je 50 %.

Pravilno prezračevanje je nujno za zagotavljanje zdrave in ugodne bivalne klime, ne da bi s tem povzročili nepotrebno ohlajanje prostorov. Zračenje s prepihom v zelo hitrem času zagotovi izmenjavo zraka, medtem ko se temperatura v prostoru spusti za okvirno 1°C. Nasprotno pa dolgotrajno zračenje na kip ne zagotavlja zadostne izmenjave zraka, povzroča ohlajanje sten, nastajanje kondenzacije in plesni.

Sreda, 20. november 2019


#pravilno prezračevanje
#kako pravilno prezračevati
#kakovost zraka
#zdrav bivalni prostor
#rosenje oken

Sorodne vsebine

Najbolj pogosta vprašanja o oknih
Ponedeljek, 5. junij 2023

Najbolj pogosta vprašanja o oknih