Skupina Jelovica Hiše Jelovica Okna Jelovica Vrata Jelovica
  
Zahtevaj ponudbo
Iskalnik salonov Jelovica

Prelistaj katalog oken & vrat


Dobro je vedeti
POVRŠINSKA OBDELAVA


Sodobna tehnologija, ki jo uporabljamo pri izdelavi lesenih oken, zagotavlja najvišjo kakovost oken, ki ne zahtevajo obsežnega vzdrževanja, brušenja in barvanja, kot nekoč.

Poleg dekorativne funkcije je najpomembnejša naloga površinske obdelave dolgotrajna zaščita lesa pred vremenskimi vplivi (UV žarki, padavine, temperaturne in vlažnostne spremembe) in ostalimi škodljivimi dejavniki (glive in bakterije). S pravilno obdelavo in zaščito lesene površine zavarujemo in poudarimo naravno lepoto lesa. Glede na izgled ločimo: transparentni in pokrivni premazni sistem.


Pri transparentni površinski obdelavi običajno spremenimo naravno barvo lesa v imitacijo plemenitih lesov kot so npr. oreh, tik, mahagonij…  tekstura lesa pa še vedno ostane vidna. Pigmenti, ki se nahajajo v premaznih sistemih, ščitijo sam premaz in les pred UV žarki.

Pri pokrivnem sistemu je prekrita tako tekstura kot tudi naravna barva površine lesa. Poleg standardnih pokrivnih barv po barvni karti Jelovice, je na razpolago celotna paleta barv po RAL lestvici, NCS karti, izdelamo tudi barve po vzorcu.

Brezbarvni premazi, ki nimajo pigmentov, niso primerni za zunanjo izpostavo, saj slabše zaščitijo les pred UV žarki. Zelo primerni pa so za notranjo stran, kjer poudarijo mehkobo lesa in domačnost v prostoru. Zunanjo stran v tem primeru zaščitimo z aluminijasto masko.
Lesena okna, ki imajo na zunaji strani integrirano aluminijsto masko, omogočajo optimalno kombinacijo ugodja ter topline v prostoru in maksimalne zaščite okna pred vremenskimi vplivi. Na voljo je široka paleta barv aluminija,  alu mask v RAL barvah, antico izvedbah, kovinskih barvah...


Ker pokrivni premazi povsem prekrijejo površino lesa, v Jelovici okna iz hrasta in macesna površinsko obdelujemo le lazurno. Okna iz smreke površinsko obdelamo tudi v pokrivnih barvah.

Danes so končno lakirane površine gladke. Z vmesnimi in končnimi premazi les zaščitimo pred vlago in UV sevanjem. Lak zapira pore v lesu in ustvari gladko zaprto površino. Končni nanos ima izjemne elastične lastnosti, je odporen proti vremenskim vplivom ter mehanskim obremenitvam. Les vlago sprejema in jo oddaja ter tako zagotavlja idealen nivo vlage v prostoru.


Priporočamo, da lastniki okna vzdržujejo s čiščenjem in nego. Predhodno očiščene lesene površine enkrat letno osvežimo z nanosom negovalnega mleka, ki ga nanesemo s krpo ali gobico. Nanos negovalnega mleka v premaznem filmu zapre mikro razpoke in naredi nov zaščitni sloj proti zunanjim vplivom. Ob nakupu oken vam ponujamo tudi set za vzdrževanje ali samo korekturno barvo, s katerim okna kakovostno vzdržujete.


Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?