Skupina Jelovica Hiše Jelovica Okna Jelovica Vrata Jelovica
  
Zahtevaj ponudbo
Iskalnik salonov Jelovica

Prelistaj katalog oken & vrat
okna Jelovica


Zamenjava starih oken – kako se je lotiti, da bi prihranili do 30 % pri ogrevanju? 

Menjava dotrajanih oken z novimi mora biti premišljena in skrbno načrtovana. Z zamenjavo oz. energetsko prenovo oken želimo predvsem izboljšati tesnjenje oken in s tem znižati stroške ogrevanja, obenem pa bodo nova okna prispevala k boljši bivalni klimi in lepšemu videzu hiše ali stanovanja.

Kako veste, kdaj je stara okna potrebno zamenjati z novimi?


Preprostega izračuna ni, lahko pa podamo nekaj smernic, ki vam bodo v pomoč pri odločitvi, ali so vaša okna potrebna obnove, servisa ali zamenjave z novimi.
Če boste na spodnja vprašanja odgovorili pritrdilno, potem je čas, da vaša stara okna zamenjate z novimi energijsko varčnimi okni:
 • stroški za ogrevanje so previsoki (okna, ki slabo tesnijo, lahko zvišajo stroške ogrevanja tudi do 30 %), 
 • skozi zaprta okna piha, ob oknih čutite prepih,
 • odpiranje in zapiranje oken je oteženo,
 • okna so poškodovana (barva se lušči, tesnila so poškodovana,…),
 • v prostoru je ob zaprtih oknih pozimi hladno (oz. vroče poleti),
 • sliši se hrup iz okolice,
 • okna kazijo videz vašega doma.
Če ste na katerokoli zgornjo točko odgovorili pritrdilno, vam svetujemo, da okna zamenjate.

Zakaj in kdaj se lotiti zamenjave oken? 


Če se vaš račun za ogrevanje vsak mesec/leto povečuje, je zelo verjetno, da vaša okna ne opravljajo več svoje osnovne funkcije.
Ena ključnih prednosti, ki jih boste dosegli z zamenjavo starih oken z novimi energijsko varčnimi okni so dolgoročni prihranki z ogrevanjem in hlajenjem. Ne gre pa zanemariti dejstva, da boste z zamenjavo oken dosegli tudi boljšo bivalno klimo. Neprijeten in zdravju škodljiv prepih bo izginil; prostori, ki jih je bilo prej skoraj nemogoče segreti, bodo prijetno topli; zunanji hrup se bo občutno zmanjšal, ko boste nova okna prvič zaprli. 


V nadaljevanju podajamo 3 ključne dolgoročne prednosti, ki jih boste dosegli z zamenjavo starih oken z energijsko varčnimi.

# 1 Do 30% prihranek pri ogrevanju

Stara in dotrajana okna predstavljajo velik del energetskih izgub hiše ali stanovanja. Energetska prenova zagotavlja zmanjšanje toplotnih izgub in posledično prihranek pri ogrevanju in hlajenju.

Izgube energije, kot posledica slabih izolativnih lastnosti oken pomeni tudi do 30 % izgub energije skozi okna ter s tem tudi do 30 % višje stroške ogrevanja.

V starejših stavbah z okni z dvojno zasteklitvijo, navadnimi stekli in brez tesnil na pripirah predstavljajo toplotne izgube skozi okna tudi do 50 % toplotnih izgub. Zato je potrebno pri energetski obnovi starejših stavb najprej zamenjati okna. 

# 2 Udobno in zdravo bivanje

Prepih lahko drastično spremeni temperaturo v vašem domu, ki poleg že zgoraj omenjenih višjih stroškov ogrevanja neugodno vpliva na vaše počutje in zdravje. Prepih občutimo kot neugodno hladno pihanje, ki pa lahko privede tudi do zdravstvenih težav. Prav tako se lahko zaradi dotrajanih oken v prostorih pojavlja vlaga, plesen.
Sodobna toplotno in zvočno izolativna lesena okna imajo zaradi hidroskopičnih lastnosti lesa sposobnost uravnavati vlažnost v prostoru. Les je hipoalergen material, zato blagodejno vpliva na človeška dihala. Prav tako ima les kot naraven material odlične elektrostatične lastnosti, kar pomeni, da ustvarja anti-alergijski bivalni prostor.
Okna z dvojno zasteklitvijo navadno zagotavljajo dovolj dobro temeljno zvočno zaščito, če ne gre za vire izrazitejšega hrupa.

Če živite na zelo hrupni lokaciji, vam svetujemo, da se o potrebni stopnji zvočne izolativnosti posvetujete s strokovnim osebjem Jelovice. Na voljo smo vam v prodajno storitvenih centrih po vsej Sloveniji, na info@jelovica.si ali na brezplačni telefonski številki 080 23 23.


# 3 Lepši videz doma in višja vrednost nepremičnine

Če so vaša okna zvita, se povešajo, morda se z okvirjev lušči barva ali so porumenela, potem je napočil čas, da jih zamenjate in vaš dom bo ponovno zasijal v novi, sodobnejši luči. Če na investicijo v nova lesena okna pogledamo zgolj z vidika finančnih prednosti, bo ta pomenila dolgoročne prihranke pri ogrevanju in zvišanje vrednosti nepremičnine. 

Kako poteka zamenjava starih oken z novimi?


Zamenjava oken je dolgoročna naložba, ki se nam mora večkratno obrestovati, zato vam svetujemo, da se je lotite celovito. Okna izberite na podlagi posveta s strokovnjakom, ki vam bo znal pravilno svetovati glede zasteklitev [dvojna ali trojna zasteklitev], debeline profilov [68 mm – 94 mm], senčil in drugih dodatkov, vgradnje [klasična ali RAL vgradnja] ter nenazadnje glede možnosti pridobitve nepovratnih sredstev Eko sklada RS za vašo investicijo v energijsko varčna lesena okna.
V Jelovici smo oblikovali številne paketne ponudbe lesenih oken in les-alu oken, ki nudijo celostno storitev energetske prenove, od izmere, svetovanja, strokovnega posredovanja pri pridobivanju subvencij Eko sklada za nakup oken, odvoza in ekološkega uničenja starih oken, vse do vgradnje energijsko varčnih oken. 

Kako do NEPOVRATNE EKO SUBVENCIJE za nakup lesenih oken?


Časovna stiska in preobremenjenost sta nemalokrat krivi za nepopoln izkoristek vseh možnosti črpanja subvencij in spodbud. Prav zato v Jelovici nudimo strokovno pomoč pri oddaji vlog za pridobitev eko subvencij ob zamenjavi vaših energijsko potratnih oken z varčnimi lesenimi okni. Zaupalo nam je že tisoče gospodinjstev po vsej Sloveniji. Spodaj navajamo nekaj razlogov za zaupanje naših strank.

Jelovica vam ob zamenjavi oken nudi: 
 • strokovno vam svetujemo pri pridobivanju subvencije za nakup lesenih oken,
 • izmerimo in izdelamo nova okna po meri,
 • okna izdelamo v sodobni, tehnološko brezhibni in avtomatizirani proizvodnji,
 • opravimo demontažo in montažo novih energijsko varčnih oken,
 • za montažo oken smo prejeli že številna priznanja o kakovosti (Jelovica je imetnik znaka kakovosti v graditeljstvu, ki ga podeljuje neodvisni inštitut ZRMK. Zunanje stavbno pohištvo ima ustrezna dokazila o kakovosti in je označeno s CE oznako),
 • nudimo petletno garancijo na lesena okna,
 • stara okna odstranimo in poskrbimo za njihovo ekološko uničenje.


RAL montaža ali klasična montaža? Katero izbrati in zakaj?

RAL montaža zagotavlja najvišjo energijsko varčnost

Montaža oken je, poleg izbire kakovostnih oken, ključnega pomena za zagotovitev toplotne in zvočne izolativnosti oken.
RAL montaža je pogoj za pridobitev nepovratnih subvencij Eko sklada. Če se boste odločili za koriščenje subvencij, vam bomo v Jelovici nudili strokovno pomoč pri pripravi vloge. RAL montaža je dražja od klasične, dolgoročno pa prinaša višje prihranke pri ogrevanju.

Kaj pomeni RAL montaža?
Osnovni princip RAL montaže je, da je montažna fuga navzven paropropustna, navznoter pa paronepropustna. RAL montaža se lahko izvaja s folijo na notranji strani, purpenom v sredini in folijo na zunanji strani (novogradnje). Pri zamenjavi oken je potrebno ustrezno pripraviti zidarsko odprtino, ko odstranimo staro okno, montažo pa izvedemo s predkompromiranim trakom.
Za kakovostno vgradnjo stavbnega pohištva smo v Jelovici pridobili že več Znakov kakovosti v graditeljstvu, ki ga podeljuje neodvisni Gradbeni inštitut ZRMK.


Klasična montaža kot cenovno ugodnejša izbira

Klasična montaža je sicer cenejši, hitrejši in preizkušen način vgradnje oken, vendar ima pomanjkljivosti. PUR pena ne zagotavlja ustrezne parne propustnosti, oziroma nepropustnosti in ne zagotavlja potrebnega tesnjenja montažne fuge. 
Kdaj je odločitev za klasično vgradnjo oken smotrna? Takrat ko:
 • ne nameravate pridobivati eko subvencije za prenovo,
 • celoten ovoj objekta (streha, fasada, kletni prostori itd.) je energijsko potraten in se ne bo v celoti obnavljal, zato boste z zamenjavo oken dosegli optimalno izboljšanje energetskih izgub,
 • RAL montaža je za vas predraga.

Zakaj je Jelovica prava odločitev za zamenjavo starih oken?

 • ker nam zaupate že 115 let,
 • ker smo energetsko prenovo uspešno izvedli že v tisočih slovenskih domov,
 • ker se pri oblikah in dimenzijah oken prilagajamo vašim željam,
 • ker nudimo celostno storitev energetske prenove,
 • ker vsa dela opravijo naši strokovnjaki,
 • ker vam poleg oken nudimo tudi senčila in ostale dodatke,
 • ker vam nudimo pomoč pri pridobivanju subvencij EKO sklada,
 • Ker vam nudimo tudi celotno energetsko prenovo vašega doma (fasada, streha, zamenjava oken in okenskih polic).Z veseljem vam bomo strokovno svetovali pri odločitvi o zamenjavi starih oken ali pa poskrbeli za servis obstoječih oken!

Na voljo smo vam v prodajno storitvenih centrih po vsej Sloveniji PSC Jelovica, na info@jelovica.si ali na brezplačni telefonski številki 080 23 23.


Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?