Skupina Jelovica Hiše Jelovica Okna Jelovica Vrata Jelovica
  
Zahtevaj ponudbo
Iskalnik salonov Jelovica

Prelistaj katalog oken & vrat
okna

Lesena ali PVC okna? Katera izbrati in zakaj?


Odgovor na vprašanje, katera okna so najboljša izbira za vas, ni preprost. Zato v nadaljevanju podajamo celovit pregled prednosti in pomanjkljivosti PVC, lesenih in les-alu oken. 

Lesena okna

Jelovica lesena okna ustvarja že 115 let. Lesena in les-alu okna proizvajamo v lastnem proizvodnem obratu. Proizvodnja je tehnološko napredna, računalniško vodena, natančna in fleksibilna. Kakšne prednosti pa vse navedeno prinaša našim kupcem? Na prvem mestu izpostavljamo več kot stoletje izkušenj, ki jih lahko strnemo v podatek, da smo vgradili že več kot milijon oken po vsej Evropi. Naša okna so izdelana iz slovenskega lesa najvišje kakovosti, sodobna proizvodna linija pa omogoča izdelavo najrazličnejših oblik in dimenzij po želji stranke.

Vzdrževanje lesenih oken

Lesena okna Jelovica so v proizvodnji zaščitena z vodno-redčljivimi premazi, ki okno dolgoročno zaščitijo pred zunanjimi vplivi. 
Za zagotavljanje dolge življenjske dobe lesenih oken priporočamo, da jih enkrat do dvakrat letno očistite in premažete z negovalnim mlekom. 

Cena lesenih oken

Ob upoštevanju do 20% nepovratne subvencije na lesena ali les-alu okna, lahko ovržemo prepričanje, da so lesena okna občutno dražja od plastičnih. 
Kako do nepovratne subvencije Eko sklada RS in kolikšna je višina nepovratnih sredstev, ki jo lahko pridobite, preverite tukaj.

Les je ZDRAV

Les je hipoalergen material, zato blagodejno vpliva na človeška dihala. 
V svoji mikrosestavi je difuzen, kar pomeni, da prepušča zrak. Na ta način je omogočena izmenjava notranjega in zunanjega zraka. Za razliko od lesa, PVC nima difuznih lastnosti, zato ni zračen, temveč hermetično zapira bivalni prostor.
Les ima kot naraven material odlične elektrostatične lastnosti. To pomeni, da se nikoli ne naelektri, zato ne privlači in ne zadržuje mikroorganizmov, prahu, cvetnega prahu ipd. Tako lesena okna pripomorejo k oblikovanju antialergijskega bivalnega prostora.
 

Les je EKOLOŠKI

Proizvodnja lesenih oken je čista, kar pomeni manjšo porabo energije in izpustov CO2 v primerjavi s plastičnimi okni. Les lahko recikliramo in ponovno uporabimo, je biorazgradljiv material. Prav tako lesena okna proizvajamo v Sloveniji, lokalna dobava pa prispeva k pozitivnemu vplivu na okolje.

Lesena okna so izdelana v Sloveniji
Lesene okvirje oken izdelujemo v Sloveniji. Preverjanje kakovosti se pri proizvodnji lesenih oken prične že pri drevesu oziroma lesu kot surovini.

Les-alu okna

Les-alu okna so odličen hibrid, ki združuje vse prednosti lesenih oken, ki jih na zunanji strani z aluminijasto masko zaščitimo pred negativnimi vplivi iz okolja.
Prednost les-alu oken je tudi ta, da lahko notranji videz prilagodite stilu notranje opreme, zunanjo alu masko pa uskladite s fasado.
Lahko rečemo, da so les-alu oken premium izvedba lesenih oken in temu primerno tudi dražja, prestižnejša.
Višjo ceno les-alu oken upraviči njihova neprimerljiva trpežnost, trdnost in dolga življenjska doba.

PVC okna

PVC okna so cenovno ugodna

Za PVC okna se najpogosteje odločijo kupci, ki jih pri nakupu vodi cena. Če želite zagotoviti, da bo vaš dom energijsko varčen, a imate za to zelo omejena sredstva, bodo PVC okna prava izbira za vas. 
V Jelovici so vam na voljo plastična okna različnih profilov v beli barvi, izbirate pa lahko tudi med različnimi dekorji – na eni ali obeh straneh.

Vzdrževanje in obnova PVC oken

Tako kot lesena okna, je potrebno tudi PVC okna redno čistiti in enkrat letno negovati PVC profil ter okovje.
Resda PVC oken ni potrebno barvati,  a izpostavljenost sončnim žarkom jih lahko nekoliko razbarva in nasprotno od lesenih oken, PVC okvirjev ni mogoče obnoviti, prebarvati. 

Videz PVC oken

Beli profili PVC oken, ki so najpogostejša izbira kupcev, lahko ustvarijo cenen in sterilen videz doma. Predvsem stanovalci blokov pa se pogosto odločijo prav za PVC okna, saj tako zunanji videz prilagodijo ostalim, ki so že vgradili plastična okna. Za tiste, ki želijo dodati bolj osebno noto klasičnim belim oknom, so na voljo dekorativne folije - npr. imitacija lesa.

Pomanjkljivosti PVC oken:
  • PVC je ogljično oporočen material,
  • kril PVC oken ni mogoče obnoviti, popraviti, prebarvati,
  • PVC okna se pri večjih dimenzijah lahko posedajo, zvijajo, medtem ko lesena okna zdržijo večje pritiske,
  • PVC nima difuznih lastnosti, zato ni zračen, temveč hermetično zapira bivalni prostor,
  • PVC je elektrostatičen material in kot tak manj primeren za astmatike in alergike.

Vsako leseno, les-alu ali PVC okno je dobro toliko, kolikor je dobra njegova vgradnja

Ne glede na to, za kateri material okenskih okvirjev se boste odločili, vam svetujemo, da veliko pozornost namenite vgradnji, ki jo bo ponudil proizvajalec. Priporočamo vgradnjo, pri kateri je stik med okvirjem in konstrukcijo tesnjen v treh ravneh, saj le-ta zagotavlja najboljše tesnjenje in s tem doseganje najvišje energijske varčnosti. Povedano drugače, priporočamo vgradnjo, ki je skladna z načeli nemške smernice RAL.


Če povzamemo, bodo PVC okna odlična izbira za vse tiste, ki vam cena in enostavno vzdrževanje oken predstavljata poglavitno prednost. Če prisegate na naravne materiale, okolju prijazne izdelke in želite v svoj dom vnesti toplino lesa, bodo lesena okna najboljša izbira za vas. Če želite lesena okna, ki skorajda ne potrebujejo vzdrževanja, saj jih na zunanji strani ščiti aluminijasta maska, boste za okna odšteli nekoliko več in izbrali les-alu okna. 


Z veseljem vam bomo strokovno svetovali pri izbiri optimalnih oken za vaš dom.

Na voljo smo vam v prodajnih centrih po vsej Sloveniji, na info@jelovica.si ali na brezplačni telefonski številki 080 23 23.Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?