Skupina Jelovica Hiše Jelovica Okna Jelovica Vrata Jelovica
  


Tudi mladi zaupajo tradiciji in kakovostiTemelji družbe Jelovica slonijo na bogati tradiciji, hkrati pa so s spoštovanjem do okolja usmerjeni v prihodnost. 

Foto: Gorenjski Glas / Boštjan Kavčič

Jelovica že od leta 1905 živi z lesom in se tako ponaša s tradicijo razvoja in oblikovanja energijsko varčnega stavbnega pohištva in hiš. Njihovi kupci in uporabniki vedo, da so njihovi izdelki preverjeni, da stojijo že desetletja in so ravno zato, kot pravimo Gorenjci, zanesljivi. Starejši jo poznajo kot stalnico na našem trgu, zato so v Jelovici vedno znova navdušeni, ko se za njihove izdelke odločajo mladi, mlade družine. Ena od takih je tudi družina Guzelj, ki svoj nov dom gradi v Godešiču. Ob novo nastajajoči hiši nas je dočakal osemindvajsetletni Boštjan s sinom, ki je ravno shodil, mamica je zaradi visoke nosečnosti ostala raje doma. 

Hiša je enodružinska, kot pravi Boštjan, je klasična, alpska, taka, ki najbolje pristoji okolici in soseščini. Strinjali smo se, najbolj so nas zanimala okna. »Tako kot vsi sva tudi midva z ženo za okna pridobila štiri predračune. Dva sva dobila od proizvajalcev pvc oken in dva, ki delata lesena, je povedal mladi očka Boštjan, ki gradbeništvo dobro pozna, saj je bil kar nekaj let močno vpet v ta posel. Seveda pa pri tako mladih družinah cena marsikdaj premaga kvaliteto, vendar v njihovem primeru to ne drži povsem.

Pri odločitvi za okna odločeni za naraven material


»Od samega začetka gradnje se skupaj z ženo nagibava predvsem k preizkušenim materialom, zato sva tudi pri oknih oba bolj navijala za lesena kot za plastična. Opozorjena sva bila, da so pvc okna cenejša, lesena pa boljša, saj so narejena iz naravnih materialov in zato ustvarjajo boljšo bivalno klimo v prostoru zato sva se tudi odločila poiskati štiri predračune. Bolj ko sva čakala na odločitev, bolj sva se nagibala k lesenim. Toliko se spoznam na gradnjo in na materiale, da vem, kaj je za mojo družino najboljše. Pri sebi sem vedel, da se bom odločil za lesena, četudi bodo plastična nekoliko cenejša. Pa tudi starejši ljudje, tisti, ki so že kako hišo zgradili, so naju venomer usmerjali h »klasiki«. Odločitev so nama proizvajalci in prodajalci olajšali s tem, ko sva ugotovila, da je cena želenih pvc oken in lesenih povsem enaka! Torej, odločitev je padla nemudoma, ko sva ugotovila, da ni razlike v ceni oziroma da sta obe ceni za naju ugodni. Jelovica je le Jelovca, sva si rekla in naročilo, nakup je padel, je dejal Boštjan in nadaljeval: »Seveda, brez težav ni šlo, saj se z ženo nisva mogla uskladiti glede barve oken. Jaz sem že na začetku vedel, kakšna barva je prava, žena pa se je kot vsaka ženska v pisani paleti barv, ki so na razpolago, dobesedno izgubila. No, na koncu je obveljala moja, nam skozi smeh pripoveduje Boštjan.

In vendar, cena ni bila tisti jeziček, ki je prevagal na tehtnici. Odločitev za tako velik nakup pač ni lahka, zato je treba biti pozoren in pazljiv. Guzeljeva sta se odločila za okna Jelostar, ki imajo trojno zasteklitev in izredno energetsko učinkovitost. Okna so izdelana iz dolžinsko nespojnega lesa, torej  ni vidnih spojev iz smrekovega lesa. Trojna zasteklitev s širšim profilom in med steklenim prostorom izboljša izolativne karakteristike okna. Vgrajeni imajo tudi dve tesnili in odkapna aluminijasta profila na okenskem krilu in okvirju, kar omogoča odtok vode in s tem podaljšuje življenjsko dobo lesa.

Vzdrževanje lesenih oken


»Fantje, strokovnjaki iz Jelovice, so nama priporočili prav ta okna. Okna, ki resnično dihajo. Les je topel, plastika pa je plastika, nekaj umetnega in zame nesprejemljivega. Mene je zanimalo vzdrževanje, saj so vsi pravili, da s pvc okni ni nobenega dela, lesena moraš pa vseskozi vzdrževati. V Jelovici pravijo, da imaš prvih deset, petnajst let povsem mir z njimi, potem pa jih je treba prvič znova zaščititi oziroma le obnoviti zaščitni sloj. Verjamem, da je tako, saj so narejena povsem drugače kot pa to mogoče mislijo tisti starejši uporabniki, ki so gradili pred tridesetimi ali štiridesetimi leti", je še povedal Boštjan. 

Montaža oken je bila narejena profesionalno 


Na koncu smo ga povprašali, kaj ga je najbolj navdušilo ob odločitvi za nakup oken Jelovica. »Osemindvajset oken so vgradili v petih urah! Štirje delavci so svoje delo opravili neverjetno profesionalno. Nobeno okno nima praske, ni umazano niti postrani vgrajeno. Njihova izkušenost me je naravnost fascinirala. No, pa tudi izredno kratka čakalna doba od dneva naročila do izmer na hiši in vgradnje. Vse je trajalo manj kot mesec dni. Seveda pa se moram pohvaliti, da so naju z ženo pohvalili tudi delavci Jelovice, ki so potrdili, daje hiša zelo lepo in kvalitetno sezidana, da so odprtine na hiši kvalitetno in natančno pripravljene, kar jim je prihranilo veliko ur pri sami vgradnji oken, »je zaključil naš sogovornik in uporabnik oken Jelovica Boštjan Guzelj.

(Članek objavljen v Gorenjskem Glasu, 9.5. 2014, str. 13)


Požarna varnost oken Jelovica

Odločitev za zamenjavo oken na celi hiši pride enkrat v življenju. Je velik finančni zalogaj in zadevo je potrebno pretehtati in razmisliti. Odločila sem se in poiskala ponudnike po celi Sloveniji. Cenovno in po referencah so bile ponudbe zelo različne. Po tehtnem razmisleku, pregledu ponudb in pogledu na reklamo na TV izpred vrste let sem si rekla: »Glej ga zlomka, saj imamo Jelovico; stojijo, delajo in so pojem kvalitete že vrsto let«. Z odločitvijo sem bila zadovoljna in hiša je dobila popolnoma drug izgled. več >
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?