Skupina Jelovica Hiše Jelovica Okna Jelovica Vrata Jelovica
  
Zahtevaj ponudbo
Iskalnik salonov Jelovica

Prelistaj katalog oken & vrat
nakup oken

4 stvari, ki jih je dobro vedeti pred nakupom energijsko varčnih okenČe se odločate za nakup novih oken, ste verjetno naleteli na celo vrsto kratic in tehničnih specifikacij o energijski varčnosti in kakovosti oken. Kaj morate vedeti in katere informacije so ključne pri izboru oken, ki bodo izpolnila vaša pričakovanja? Odgovor podajamo v nadaljevanju.


#1 TOPLOTNA PREHODNOST OKNA Uw

Čim nižji Uw indeks

Toplotno prehodnost okna izražamo v W/m2K. Vrednost Uw nam pove, koliko toplote [W] prepusti okno na m2 površine pri temperaturni razliki 1 K [oz. 1ºC].

Nizka toplotna prehodnost je osnovna lastnost energijsko varčnega okna. Manjši je količnik prehoda toplote Uw, bolj je okno energijsko učinkovito. Glede na vrednost toplotne prehodnosti razvrščamo okna med nizkoenergijska (Uw≤1,0 W/m2K) in pasivna okna (Uw≤0,8 W/m2K). 

Če poenostavimo: bliže kot je vrednost Uw številu »0«, bolj energijsko varčno je okno.


#2 TOPLOTNA PREHODNOST STEKEL (Ug)

Pravilno načrtovanje zasteklitve

Pri načrtovanju pravilne zasteklitve moramo upoštevati vse lastnosti zasteklitve in tudi  naravne danosti določene lokacije. Izbira zasteklitve je neposredno povezana z odločitvijo o energetski učinkovitosti, ki jo želimo doseči z okni. Pomembni parametri pri pravilni izbiri zasteklitve so:

Toplotna prehodnost stekla (Ug)

je lastnost, ki bistveno vpliva na toplotno prehodnost celotnega okna (Uw). Pri zasteklitvi je toplotna prehodnost odvisna od števila stekel ter posebnih nanosov na njih, od širine medstekelnega prostora in od vrste plina med stekli. Zasteklitev okna je pomembna predvsem z vidika toplotne izolacije, ki nam zaradi energijske učinkovitosti omogoča prihranke. Nižja je toplotna prehodnost stekla, bolj energijsko varčna je zasteklitev.

Zaščita pred hrupom (Rw

V današnjem času  je obremenjenost urbanega okolja s hrupom zelo velika. Hrup je eden izmed dejavnikov, ki slabo vpliva na počutje ljudi v prostoru. Negativen vpliv odpravimo z zvočno izolativnimi stekli. 

Zaščita pred mrazom in vročino

Z izbiro ustreznega stekla lahko vplivamo tudi na pasivno ogrevanje bivalnih prostorov skozi zastekljene površine pozimi, zaščito pred pregrevanjem prostorov poleti in obenem zaščito pred uhajanjem toplote skozi zasteklitev pozimi. To nam omogočajo sončno zaščitna stekla, s katerimi brez večje izgube dnevne svetlobe prihranimo pri energiji. 

Pred nakupom moramo razmisliti, katere lastnosti zasteklitve so za naš nakup  najpomembnejše. V vsakem primeru pa je vgradnja trislojnih zasteklitev nuja, predvsem z vidika manjših toplotnih izgub.#3 TOPLOTNA PREHODNOST OKVIRJEV (Uf

Les, aluminij, PVC ali hibrid

Toplotna prehodnost okvirja (Uf) je odvisna od materiala, iz katerega je narejen okvir in njegove debeline. Pri materialu lahko izbiramo med lesenimi, kovinskimi, PVC okvirji ali hibridnimi okvirji - na primer lesen okvir z zunanjo oblogo iz aluminija. 
Les je preizkušen naravni material, ki ima med naštetimi najnižjo toplotno prehodnost, kar pomeni, da se skozi lesene okvirje izgublja najmanj toplote. Torej, ustrezno toplotno zaščito najlažje dosežemo z lesenimi okvirji, sledijo umetne mase in na koncu aluminij. Mehki les je boljši kot trdi les, to pomeni da ima les smreke boljše lastnosti kot npr. les macesna ali hrasta.


#4 PRAVILNA VGRADNJA OKNA

RAL ali klasična vgradnja oken

Kakovost vgradnje oken je pomembna prav toliko, kot kakovost samih oken, saj le s pravilno vgradnjo oken lahko zagotovimo, da bodo le-ta dolgoročno zagotavljala energijsko varčnost in prihranke pri ogrevanju.

Klasična montaža je cenovno ugodnejša od RAL montaže
Zanjo se odločajo stranke, ki želijo toplotno izolirati svoj dom, a jih pri nakupu vodi predvsem cena. Prav tako bo klasična montaža predstavlja optimalno izbiro takrat, ko s kakovostnejšo RAL montažo zaradi toplotnih mostov celotnega objekta (slaba izolacija fasade, strehe), le-ta ne bi ponudila občutno višjih prihrankov pri ogrevanju.

RAL montaža zagotavlja trinivojsko tesnenje 
Pri montaži oken po smernicah RAL gre za tesnenje rege po sistemu »znotraj bolj tesno kot zunaj«. Tesnenje je trinivojsko, sestavljeno iz notranje paronepropustne ovire, zunanje parodifuzne ovire ter sredinske toplotne in zvočne izolacije. Montaža oken po RAL smernicah preprečuje nastanek toplotnih mostov (npr. pojav plesni), zagotavlja ugodno klimo v prostoru ter odlično zvočno zaščito med oknom in konstrukcijo. Jelovica je za montažo stavbnega pohištva prejela Znak kakovosti v graditeljstvu. ZKG je potrdilo, da je Ral montaža stavbnega pohištva, ne samo v skladu z zahtevanimi smernicami, ampak tudi na izjemno visoki ravni, višji od zahtevane v sicer obveznih certifikatih.

Energijsko varčna okna lahko stroške ogrevanja znižajo tudi do 20%, zato je ključnega pomena, da pred izborom oken pretehtate vse aspekte, ki bodo vplivali na nivo energijske varčnosti, ki ga želite doseči. Seveda vam pri odločitvi in tehtanju vseh možnosti lahko pomagajo strokovnjaki Jelovice, ki imajo dolgoletne izkušnje s področja energetskih prenov objektov.
V Jelovici vam bomo z veseljem svetovali pri izbiri optimalnih energijsko varčnih oken za vaš dom

Pokličite na 080 23 23, pišite nam na info@jelovica.si ali se dogovorite za video klic s strokovnjaki v virtualnem centru Jelovica.Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?